>

Khamis, 8 Mei 2014

(WAJIB BACA) Isteri Nusyuz, Cara Manja Pukul Isteri

PERINGATAN
Kisah ini adalah kisah benar yang diajukan soalan ini oleh sahabat saya untuk diketengahkan kepada Murabbi saya (Murabbi adalah seorang Peguam Syariah). Setiap perbualan telah diolah agar tidak sama dengan yang sebenarnya. 

[ANDAI TERSALAH BAHASA ATAU MAKLUMAT SILA TEGUR SAYA]

Pada suatu petang asar yang hening. Didatangi seorang sahabat saya yang mahu bertanyakan sesuatu sepertinya. Lalu, saya duduk disebelahnya diatas pangkin di hadapan sebuah masjid. Dengan tidak semena-mena, sahabat tadi membuka mulut dan bertanya suatu soalan untuk saya menjawabnya dengan suatu pendapat. 
Sahabat : Sahabat, boleh tolong tak ? saya ni ada sorang member, dia dah kahwin. Dah ada anak dah pun 3 orang. Jadi, dia ni nak pasang satu lagi sebabnya isteri dia nusyuz. Nusyuz ke tidak wallhu'alam. Tapi apa yang dia bagitau, memang macam tu laa..

Saya : (*sambil tersedak) eh sahabat ! terkejut saya. Perihal rumah tangga ? Saya pun tak belajar lagi ilmu-ilmu bab rumah tangga ni. Jadi, saya nak tahu cerita penuh agar saya boleh ajukan persoalan ni pada Murabbi saya. Okay ?

Sahabat : Haa ! Boleh jugak tu. Okay ! Cerita dia macam ni. Suami dia ni biasa-biasa aje. Dia sudah melarang isterinya agar berpakaian sepertimana syariat. Tetapi isterinya enggan. Keluar rumah dah la tak bagitau suami. Pakai pakaian seksi-seksi, dedah sana dedah sini. Kita mana tahu hati manusia lain yang tengok kan ? Mesti ada punya yang tak dapat tahan godaan nafsu. Lebih-lebih lagi bernafsu melihat isteri orang lain. Dahsyat ummat mutaakhir sekarang.. Jadi dia pun bagitau isterinya tak endah. Maka, timbullah suatu niat untuk pasang lain. Si isteri ni pulak, marah dan cari perempuan yang si suami nak jadikan isteri baru.. mengamuk laa apa lagi. Lepas tu, si suami lafaz cerai laa pada isteri dia sebabkan perkara ni.. 


***selepas saya mendengar cerita ini, saya cepat-cepat bertanyakan perihal ini kepada Murabbi di dalam sesi pembelajaran yang seterusnya. Lalu ini adalah perbualan saya dengan Murabbi yang mana begitu cute, sweet dan comelnya bercinta selepas nikah

Saya : Ustaz, baru-baru ni ada sahabat saya bercerita pada saya mengenai suatu perihal rumah tangga. Macam mana ye ustaz ? 

(saya menceritakan kembali apa yang diceritakan oleh sahabat, kepada saya)

Murabbi : Oh begitu ceritanya. Kahwin itu adalah suatu yang sangat indah. Bercinta selepas kahwin itu, lagilah indah. Kita mencari pasangan dan berkahwin bukan untuk bercerai. Tetapi kita mencari pasangan untuk hidup bersamanya hingga nyawa masih lagi dikandung badan. Mana tahu, di syurga nanti, kita dipertemukan dan bidadari kita di dunia (isteri) bakal menjadi bidadari kita di syurga. Kes-kes syarie mengenai rumah tangga sekarang sangat banyak berlaku. Tanpa kita sedari, ia menimbulkan tanda tanya bagaimana cara kita mengawal emosi dan ego di dalam rumah tangga. Harus diingat kerana rumah tangga adalah suatu nikmat dan keindahan yang harus dijaga.

Saya : Jadi, bagaimana ia berkaitan dengan kes ini ustaz ?

Murabbi : Yang sebenarnya, suami dan isteri harus duduk bersama satu meja, berbincang dengan elok mengenai hal perkara ini. Jika isterinya nusyuz, jangan pula ditampar dipukul diterajang oleh si suami. Islam adalah agama yang cantik dan lembut. Di dalam Islam, cara untuk memukul si isteri adalah dengan mengambil sehelai kain perca yang nipis senipisnya, diikat lembut di bahagian hujung lalu di pukul dengan lembut di bahagian telapak kaki si isteri. Jangan pukul isteri sewaktu nafsu marah sedang bergelodak. Tetapi pukullah sewaktu diri tengah di dalam mood ceria. 

Saya : Wah ! Cukup indah Ustaz. Manjanya kalau macam tu. Terasa kemanjaan antara suami dan isteri. 

Murabbi : Betul ! Di dalam rumah tangga, bermanja-manjalah. Air tangan isteri tu yang penting. Kalau isteri masak, suami merasa, gugur dosa-dosa kecil isteri. AllahuAllah ..indahnya berumah tangga.. Dan apabila kita berumah tangga, setiap ganjaran amal ibadah kita akan berganda sebanyak dua kali. Besar pahalanya tu. 

Saya : Kalau kahwin 2, 4 kali la kan ? Kalau kahwin 3, 6 kali la kan Ustaz ? (*gelak jahat)

Murabbi : Hehehehe... krik krik krik

-------------------------------------------------------------------------------------------

Maka diingatkan kepada para pembaca yang sudah berkahwin, bermanjalah dengan isteri. Setiap apa yang dikerjakan pasti ada ganjarannya. Dan setiap perlakuan keburukan, itu adalah godaan syaitan yang menghasut agar rumah tangga bercerai berai.. 

Wallahu'alam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...