>

Rabu, 6 Ogos 2014

Tempat Menarik Kuala TerengganuSedang saya sibuk buat pakej 3H2M ke Kuala Terengganu ni, saya ambik masa sikit untuk tulis entri tak seberapa ni. Untuk semua jugak. Sebabnya, saya sebagai agen pelancongan akan cuba sedaya upaya bagi yang terbaik untuk kemudahan semua. 

Kuala Terengganu terlalu banyak tempat menarik untuk dilawati. Daripada darat sehinggalah ke laut. Memang semuanya lawa-lawa.

TEMPAT MENARIK KUALA TERENGGANU
1) Masjid Terapung (Masjid Tengku Tengah Zaharah)
-Masjid terapung selalu jadi tarikan untuk pengambaran dan juga foto keluarga. Sebenarnya, yang nampak macam terapung apabila air tasik yang mengalir terus ke laut pasang, dan bila kita tengok masjid tu, ia nampak seakan-akan terapung.

2) Pasar Payang 
-Pasar Payang tak boleh disangkal lagi. Banyak barang-barang yang dijual. Lebih kurang macam mini Malaysia lah jugak. Orang berpusu-pusu untuk pergi ke Pasar Payang setiap hari. Apa yang dorang cari haa ? 

3) Keropok Lekor Losong
-Saya dah banyak kali try makan keropok losong. Dia 100% diperbuat di Kampung Losong. Di Terengganu ni, hanya ada 2 tempat keropok lekor je yang paling sedap dan Umpphh... no.1 di Kampung Losong, Kuala Terengganu dan satu lagi di Sura Hujung, Dungun. Selalunya orang akan beratur untuk beli keropok lekor kedua-dua tempat ni.

4) Taman Tamadun Islam & Masjid Kristal
-Taman Tamadun Islam memang menjadi tarikan. Mini masjid dunia di adakan di situ. Yuran masuk ke TTI RM20.00 (Dewasa) dan RM15 (Kanak-Kanak). Tapi kalau nak masuk ke Masjid Kristal, boleh saja free of charge (FOC). Takde masalah 

5) Taman Tamadun Islam River Cruise
-Selain keindahan TTI dan Masjid Kristal, TTI ada river cruise tau tak.. River cruise ni kalau nak masuk, harga yuran masuk dia RM20.00 (Dewasa) dan RM15.00 kanak-kanak. Kira macam-macam lah jugak tempat dia bawak naik bot TTI.

6) Pantai Batu Buruk
-Pantai ni kalau belah petang memang ramai orang. Ada kereta kuda ala-ala Cinderella, kuda pony ada. Orang main wau, beriadah. Main ATV dan macam-macam. Pelancong suka datang sini sebab nak rasai sendiri kemeriahan pantai yang termeriah di Terengganu ni.

7) Muzium Negeri Terengganu
-Muzium yang antara terbesar di Malaysia dan antara terbesar di Asia Tenggara. Pelbagai artifak menarik dan juga macam-macam tinggalan orang dahulu kala di tempatkan di dalamnya. Yuran masuk ialah RM5.00 (dewasa) dan RM2.00 (Kanak-kanak)

8) Pulau Duyung
-Pulau Duyung ni kena rentasi jambatan untuk ke Pulau Duyung. Ada lah kat situ orang buat perahu. Antara pembuatan perahu yang paling lama dan paling hebat dalam sejarah Melayu, ada di Pulau Duyung ni. Sampai sekarang ada orang yang tidak akan tinggalkan pembuatan perahu ini. 

PAKEJ LAWATAN KE KUALA TERENGGANU


HUBUNGI TERUS

TEL/FAX : +6 09 250 6880
Email : suria_excel@yahoo.com
Whatsapp : 014-530 7645
Facebook Page : https://www.facebook.com/SuriaExcellenceTravel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...