>

Selasa, 20 Mei 2014

Sedihnya Cinta Berlandaskan Nafsu

Cinta adalah kurniaan yang sangat suci dan amat mulia. Cinta itu bersih sehinggakan tiada kekotoran yang mampu menjadi penghubung kepada kerosakannya. Cinta manusia adalah fitrah. Bahkan, ia pasti ada dalam hati setiap yang bergelar manusia. Tetapi, hati berbolak balik, dikawal nafsu, digoda syaitan. 

Ramai dari kita pasti tidak merasakan kesedihan kerana dalam bercinta semuanya bahagia, semuanya indah belaka. Tetapi, untuk mendapat keredhaan Allah dalam cinta terlarang, cinta berlandaskan nafsu, itu sesuatu yang perlu dilihat semula. APA CINTA NAFSU ?

Cinta nafsu adalah apabila perempuan dan lelaki yang tiada pertalian darah (ajnabi) bersama, romantik, bermesra, bersentuhan dan sebagainya. Tiada istilah cinta sebelum kahwin. Ya, saya juga dahulu pernah mengalaminya akan tetapi yang dahulu tidak boleh di bawa ke hadapan.

Kata-kata Murabbiku yang mengambil daripada prasa seorang tokoh Islam terkemuka dunia iaitu, Umat Islam tidak akan mengulangi suatu kesalahan dua kali. Saya pula bertanya, bagaimanakah itu berlaku ? Lalu jawab beliau, setiap orang Islam ada dibentangkan seluasnya pintu taubat. Sehinggalah kiamat tiba, tiada lagi pintu taubatnya dibuka dan segala taubat tidak akan diterima. 

Cinta nafsu terbit dikala lelaki atau perempuan, suka sama suka. Lepas suka, mereka "couple" dan seterusnya di antara mereka adalah syaitan yang mengawal nafsu untuk bertindak di luar jangkaan. 

Setiap sentuhan, setiap kemesraan akan timbul dosa-dosa daripada itu. Syaitan bertepuk tangan kerana berjaya menggoda mereka-mereka ini. 

CINTA SELEPAS NIKAH

Cinta selepas nikah. Apakah yang sweet, apakah yang manis daripada itu ? Setiap pasangan yang telah bernikah, percintaan mereka sangat indah. Ibadah mereka berganda. Setiap sentuhan, gugurnya dosa-dosa kecil di antara mereka. Setiap kemanjaan, tercalit pahala-pahala yang diidamkan semua dalam percintaan. 

oleh itu, fikirlah yang terbaik wahai sahabatku. Kita semua pernah melakukan kesilapan. Kita semua hanyalah makhluk Allah. Tiada istilah kita mampu menjadi seperti peribadi Rasulullah kerana kita hanyalah manusia biasa. Pintu taubat sentiasa terbuka luas. 

TabarakallahSelamilah kata-kata ini :


"Selagi belum akad, selagi itu ada jarak yang memisahkan"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...