>

Khamis, 10 Julai 2014

Semoga Tentera Malaikat Allah Membantu, Kenali Briged al-Qassam

Jom kenali Brigade Izzuddin al Qassam / " Briged Al-Qassam ". Jika di Britain mempunyai British Special Air Service (SAS), Amerika Syarikat dengan Navy Seals nya dan Israel dengan Shayetet 13.

Manakala Palestin mempunyai kelas tersendiri dengan tentera penggempurnya yang berani mati, Briged Ezzedeen Al-Qassam atau lebih dikenali sebagai Al-Qassam yang amat digeruni oleh rejim Zionis.

Al-Qassam, sebuah sayap tentera Hamas, dipelopori penubuhannya oleh pejuang Palestin seperti Sheikh Ahmad Yassin, Dr. Ibrahim Al-Maqadema dan Sheikh Salah Shehada pada tahun 1984.

Nama Al-Qassam adalah sempena nama pejuang yang syahid berdekatan Jenin pada tahun 1935, Ezzedeen Al-Qassam.


Objektif utama penubuhan Al- Qassam adalah mempertahankan tanah suci Palestin daripada penjajahan Zionis yang zalim, membebaskan tanah Palestin dan seluruh tanahnya yang dirampas di Tebing Barat serta memantapkan semangat jihad dalam kalangan orang Palestin dan bilangannya hanya 25,000 prang sahaja. 

Peraturan kami yang paling ketat ialah setiap tentera mesti solat lima waktu sehari secara berjemaah," ujarnya.

Tambah beliau, Al-Qassam juga mempunyai skuad wanita tetapi bukanlah barisan yang paling penting.
LIHAT JANJI ALLAH DALAM SURAH al-Isra' ayat 4-7 INI : 

Terjemahannya berbunyi :
Terjemahan di dalam bahasa Melayu bermaksud:


[Al-Isra':4] Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu: "Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) DUA KALI, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.

[Al-Isra':5] Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang PERTAMA dari dua itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah** dan amat ganas serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (membinasakan kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang tetap berlaku.......(**Kisah pembebasan BaitulMaqdis oleh pahlawan Islam agung Salehuddin Al-Ayubi)

[Al-Isra':6] Kemudian (setelah kamu bertaubat), Kami kembalikan kepada kamu kekuasaan untuk mengalahkan mereka, dan Kami beri kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan dan anak pinak, serta Kami jadikan kamu kaum yang lebih ramai pasukannya.

[Al-Isra':7] Jika kamu berbuat kebaikan, (maka) kebaikan yang kamu lakukan adalah untuk diri kamu; dan jika kamu berbuat kejahatan, maka (kesannya yang buruk) berbalik kepada diri kamu juga. Oleh itu, apabila sampai masa janji (membalas perbuatan derhaka kamu) KALI KEDUA, (Kami datangkan musuh-musuh kamu) untuk memuramkan muka kamu (dengan penghinaan dan keganasannya); dan untuk memasuki masjid (BaitulMaqdis) sebagaimana mereka telah memasukinya pada KALI YG PERTAMA; dan untuk menghancurkan apa sahaja yang mereka telah kuasai, dengan sehancur-hancurnya.
Astaghfirullah.. Manusia lalai, mereka tidak mempercayai kekuasaan-Mu ya Allah. Mereka dijamah dengan dunia sahaja. Janji-Mu adalah benar. Tiada yang benar selain kebenaran.

In Shaa Allah, tentera al-Qassam adalah yang dimaksudkan Allah dalam Surah al-Isra' ini.. Mari sama-sama kita berdoa agar pejuang Mujahideen yang teguh dengan keyakinan dengan janji-janji Allah ini akan ditolong Allah dalam menuju kemenangan. 

Bergambar di Masjidil Haram Perbuatan Tak Boleh Diterima

Ulama terkemuka dunia iaitu Sheikh Saleh al-Fozan dalam kenyataannya menegaskan bahawa bergambar di masjidil Haram adalah satu perbuatan yang tidak boleh diterima. Sheikh berkata lagi, mereka yang berbuat demikian seharusnya berhenti daripada terus melakukannya.Menurut Sheikh lagi, ramai jemaah yang masuk ke dalam masjidil Haram, dengan membawa kamera untuk ambil gambar mereka sedangkan berada di Tanah Haram adalah dengan tujuan untuk beribadat. 

Tambah Sheikh lagi, pihak berkuasa perlu merampas dan memusnahkan kamera itu dari memasuki Masjidil Haram kerana perbuatan mengambil gambar sangat menganggu Ibadat jemaah lain. SUmber berkata, bawa kamera ke masjid tidak dibenarkan kecuali dengan kebenaran rasmi. 

Saya sangat sokong pendapat Sheikh. Pergi untuk beribadah, bukan untuk beronok-ronok mengambil gambar. Ada di rumah Allah, maka ambillah peluang untuk beribadah dan tinggalkan duniawi sebentar. 


Doakan para pejuang Mujahideen, al-Qassam, dan semua para pejuang Islam di seluruh dunia, di Syria, di Rohingya, di Afghanistan, di Iraq agar dapat menewaskan musuh mereka. In shaa Allah 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...