>

Isnin, 10 Februari 2014

Islamkah Aku, Islamkah Engkau ?

Bismillahirahmanirahim,

Sedang berdiri, berdirilah di hadapan cermin. Lihat diri, atas ke bawah dari hujung rambut hingga hujung kaki. Berkatalah kepada diri, apakah yang ingin dicari ? apakah sebenarnya ada pada kezahiran ? apakah tidak melihat secara mendalam ? Betul ! Tidak boleh membelah dada untuk melihat apakah sebenarnya hati berbicara. Hitamkah hati, bersihkah ia ?Ramai anak-anak muda, walaupun dewasa dan warga emas, perempuan dan lelaki kesemuanya, tanyalah diri sendiri. Apakah tidak mempercayai keagungan Allah ? al-Quran menjadi suatu kitab yang hanya dibaca tetapi tiada apa-apa kegunaan. Kerana tidak faham maksudnya. Tiada di hati ingin mencari kebenaran, memperbetulkan bacaan ..

Islamkah Aku, Islamkah Engkau ? 

-Tajuk ini bukanlah untuk sesiapa tetapi tajuk ini menjadi refleksi kepada diri. Islam atas IC, atau Melayu adalah Islam ? Tanggapan sebegini memang sangat ramai di hadapan mata. Islam hanya pada nama dan kalau Melayu je mesti Islam, padahal Islam adalah untuk semua dan bukan untuk Melayu. Terasa malu pada bangsa sendiri kerana menjual agama hanya untuk mendapat untung dunia. 

Ulamak di hina, dikutuk dan dicaci. Sehinggalah mereka sudah ditarik nyawa oleh Allah nanti, akhirnya manusia akan beralih dan mendapatkan pertolongan kepada pemerintah yang jahil kepada agama Islam. Manusia semakin jahil. Islamkah diri ? 

Sabda Rasulallah SAW : 

“Sesungguhnya ALLAH tidak mencabut ilmu dengan mencabutnya daripada para hamba, tetapi ALLAH mencabut ilmu dengan dimatikan para ulama, sehingga apabila ulama tidak tersisa, manusia akan mengambil orang-orang yang jahil, maka mereka (orang jahil) ditanya dan mereka berfatwa tanpa ilmu. Mereka menjadi sesat dan menyesatkan orang lain.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Semakin berbilangan manusia yang jahil. Mengeluarkan hukum-hakam sendiri. Yang makruf ditidakkan, yang mungkar di ambil diangkat diagungkan. Sungguh parah manusia akhir zaman. Tapi adakah kita sedar diri sendiri, Islamkah diri ? Atau Islam atas nama ? 

Barakallahufikum 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...