>

Jumaat, 14 Februari 2014

{EDISI WANITA} Malu Jadi Diri Sendiri, Sendiri Buka Aib

Bismillahirahmanirahim..

Dunya mutaakhir semakin meruncing. Pemuda pemudi bergaul tanpa ada batasan. Semakin ramai yang fasik (tidak mentaati Allah dan mengerjakan dosa-dosa kecil dan besar secara berterusan). Semakin banyak tanda-tanda kiamat sudah terjadi di Malaysia ini. Jangan melihat kepada dunia luar, tapi lihat dari dalam negara sendiri. Tidakkah diri menyesal akan perbuatan yang semakin luar biasa dari norma kebiasaan manusia ? Tidakkah merasakan hati semakin jahil mengenai agama Allah ? Semakin menyedihkan diri kita, diri sendiri, diri siapa-siapa sahaja..
Lihatlah kepada diri semula, adakah pemakaian kita melambangkan ciri Islam sebenar ? Jawapannya TIDAK ! TIDAK sama sekali. Betul ! Ramai yang sudah bertudung dengan pakej jawapan untuk menutup aurat sekarang..manis, ayu, comel tetapi lihat semula, adakah kamu semua sudah menutup aurat ? Pandang ke cermin, lihat atas ke bawah, betulkah menutup aurat ? 

Menutup aurat bagi wanita adalah suatu yang sensitif jika diperkatakan. Tak tahu pasal apa sensitif sangat tetapi ianya wajib ditutup. Aurat wanita adalah kesuluruhan anggota badan KECUALI muka dan telapak tangan. Perkara ini disebut didalam al-Quran tetapi masih lagi wnaita mengatakan, tunggu sampai seru baru nak tutup aurat. Tidak mengapa, kita hanya mendoakan agar mereka bertaubat cepat-cepat sebelum "masa" mereka tiba. 

KESALAHAN DALAM MENUTUP AURAT : 

Satu masalah lagi, ialah yang bertudung tapi bertelanjang. Pakai tudung balut kepala. Pakai baju dan seluar balut badan. Cuba lihat pada diri. Kalau nampak susuk tubuh tu, itulah yang dinamakan balut aurat. Tarbiyah hati Tarbiyah diri, mintalah ampun kepada Allah agar tidak menjadi beban di akhirat kelak..

Kenapa ana menekankan perihal wanita ? Kerana wanita adalah secantik-cantik bidadari, dilindungi Allah. Tetapi sendiri buka aib, sendiri tidak menjaga hubungan dengan Allah. Jadi, macam mana Allah nak menjaga kaum wanita sekalian ? Fikir sejenak wahai bidadari syurga .. 

Jazakillah Khairan Khateera
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...