>

Jumaat, 1 Ogos 2014

Tips Memilih Pakej UmrahUmrah adalah sebahagian daripada Haji kecil. Ia dinamakan sebagai Haji kecil kerana ianya adalah mirip ibadah Haji. 

Sabda Nabi Muhammad SAW yang diriwayatkan oleh Ibn Majah, al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah r.a. katanya :

Aku berkata : "Wahai Rasulullah, apakah wanita wajib berjihad ?" lalu, baginda menjawab,"Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu Haji dan Umrah"

boleh juga rujuk Suratul Baqarah ayat 196 mengenai Haji dan Umrah. 

TIPS MEMILIH PAKEJ UMRAH :

Di Malaysia ni, banyak agensi-agensi yang menawarkan pakej Umrah yang sangat berkualiti dan sangat bagus. Ada juga tidak kurang menyediakan pakej Umrah yang palsu sehingga menyebabkan banyak agensi-agensi yang berdaftar gulung tikar. Agensi palsu atau tipu yang berlandaskan keuntungan semata, tanpa memikirkan hukum syarak atau syariat yang ditetapkan dalam perniagaan, mereka mengambil untung sewenang-wenangnya dengan menipu pelanggan. Kesannya, pelanggan kerugian harta benda dan niat mereka mengerjakan umrah, tergendala. 

Antara tips yang boleh digunakan ialah :

TIPS 1 :

Pakej Umrah bawah RM3,500
-Berkemungkinan pakej ini adalah pakej yang tipu. Kerana pakej umrah memang susah dapat harga murah macam tu. RM3,500 harga yang tidak munasabah untuk Umrah Muassassah. Dengan tips kepada Mutawwif, hotel, pengangkutan di sana, tiket penerbangan pergi dan balik dan sebagainya. Anda boleh fikir, ianya sangat pelik. 


TIPS 2 :

Pakej Umrah RM4,350 - RM5,100
-Berkemungkinan pakej seperti ini adalah pakej Umrah yang biasa untuk golongan yang tidak mampu membayar lebih. Selalunya, pakej umrah sebegini berkemungkinan hotelnya yang jauh dari masjid, menyukarkan jemaah untuk beribadah dan berkemungkinan juga Mutawwif hanya datang semasa jemaah ingin sa'i. Tetapi segala perjalanan datang, jemaah kena handle sendiri. Itu sangat membimbangkan kerana dalam menjual servis, kita perlu menjaga amanah yang telah diberi oleh pelanggan kepada kita (agen)TIPS 3 :

Pakej Umrah RM5,500 - RM6,000
-tidak lain tidak bukan, pakej ini adalah pakej terbaik untuk anda pilih. Kerana pakej dengan harga sebegini hotelnya dekat, diantara 100m - 200m ke masjid. Pakej sebegini mementingkan mutu daripada keuntungan. Kerana berkemungkinan mereka menjaga dengan sebetulnya amanah yang telah diberikan kepada mereka. Ini cukup baik.


--------------------------------------------------------

Untuk kesimpulan, ketiga-tiga tips di atas hanya untuk Umrah bulan Januari kerana untuk umrah Jun, Ramadhan dan juga Disember, pasti harganya sangat mahal kerana cuti sekolah dan juga pihak Arab Saudi menaikkan harga visa 3x ganda. Pihak Arab Saudi tidak mahu memberi terlalu ramai jemaah masuk di bulan-bulan sebegini atas sebab-sebab tertentu. 

*boleh rujuk di kedutaan Arab Saudi

Ini antara pakej Umrah yang kami sediakan :Untuk tempahan, boleh hubungi di nombor yang tertera atau nak lebih jelas boleh hubungi :

TEL/FAX : +6 09-250 6880
Whatsapp : 014-530 7645
Email : suria_excel@yahoo.com

S U R I A  E X C E L L E N C E  T R A V E L  &  T O U R S  S D N  B H D
C O. N O  9 7 4 5 0 1 - H     K P L 6 8 9 0
N O. 9,  J A L A N  K E R A Y O N G 1,  2 8 2 0 0,  B A N D A R  B E R A
P A H A N G  D A R U L  M A K M U R
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...