>

Isnin, 12 Mei 2014

Jamak atau Jimak ni ?

PERINGATAN : 
Segala yang di tulis telah diolah. 

[Andai Tersalah Bahasa dan Maklumat Sila Tegur Saya]

Teringat pula sewaktu saya bertalaqqi dengan Murabbi baru-baru ini, Ustaz memberitahu kepada saya permasalahan dalam menunaikan solat Jamak, dan  Qasar. Boleh dilakukan waktu bila dan cara-caranya. Saya percaya dan yakin, semua pembaca blog picisan saya tahu bagaimana untuk menunaikannya. Oleh itu jangan gundah jangan gelana kerana itu semua boleh belajar. Jadi untuk dijadikan cerita, sewaktu Ustaz bercerita mengenai solat Jamak, jadi dia menceritakan pengalamannya dimana ada seorang Mutawwif menceritakan pengalamannya di Makkah. Sewaktu itu dia membawa 30 orang Jemaah Umrah untuk menziarahi bukit ..(saya tak ingat nama bukit tu -- Siapa yang tahu sila bagitahu di bahagian komen ye ? ).. Bukit itu ada sejarahnya tersendiri apabila semasa peperangan Uhud dahulu, para syuhadah terkorban di situ. Lalu jasad-jasad para syuhadah di semadikan di bukit itu. Pada tahun berapa saya pun dah lupa Ustaz cakap, sewaktu kerajaan Arab Saudi ingin membina terowong untuk melintasi bukit itu, mereka terjumpa jasad manusia yang masih berdarah segar, tidak reput dan tidak berbau. 

Lalu, ditanya kepada para Ulama' ketika itu, dan mereka menyetejui dengan musyawarah bersama Para 'Alim, dan Ulama', mereka bersepakat menyatakan bahawa itu adalah jasad para syuhadah yang gugur ketika perang Uhud. 

Setelah itu, Mutawwif berhenti sebentar dan bertanya kepada kumpulan 30 Jemaah Umrah Malaysia tadi. Mutawwif bertanya :

Mutawwif : Baiklah semua, ada apa-apa persoalan yang ingin diajukan ? 

Para Jemaah : Tiada ! (*semua menjawab)

Tiba-tiba terlihat seorang jemaah mengangkat tangan

Jemaah A : Ustaz, macam mana nak solat Jamak ye ?

Lalu Mutawwif menceritakan mengenai solat jamak di Makkah. (*saya tak ingat apa Murabbi bagitahu - Jadi, sesiapa yang tahu mengenai solat Jamak dan Qasar di Makkah sewaktu Umrah boleh berkongsi di sini)

Tiba-tiba ada seorang lagi jemaah menyampuk, lalu berkata

Jemaah B : Jamak tu Jimak ke Ustaz ? Boleh Jimak ye ? Macam mana nak Jimak ?

Para Jemaah dan Mutawwif pun terdiam dan dalam masa yang sama tergelak kecil. 

Itu adalah kelucuan yang boleh kita dapati. Tapi, kesimpulannya, kita kena tahu beza antara Jamak dan Jimak ..okay ? hehehe


p/s : Tolong saya dalam mengisi ruangan yang saya bertanya kepada semua. Hehe.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...