>

Jumaat, 16 Mei 2014

Inilah Guru Yang Perlu Disambut Setiap Hari


Inilah Guru Yang Perlu Disambut Setiap Hari | 16 Mei adalah tarikh yang akan disambut setiap tahun. Tarikh ini tidak lain tidak bukan untuk menghargai jasa tenaga pengajar dari dulu sehingga sekarang bertungkus lumus memberi ilmu pengetahuan kepada anak muridnya. Tidak kira guru ataupun pensyarah, namanya tenaga pengajar, merekalah akan dipanggil guru. 

Siapakah guru yang perlu disambut setiap hari ? - Tidak lupa kepada jasa cikgu dan pensyarah, yang selama ini bersusah payah mendidik untuk pelajarnya berjaya. Ada yang tak berjaya tu, atas diri mereka sendiri kerana mungkin ada kurang sesuatu dalam menjaga hubungan antara guru dan juga diri mereka. Mereka berjasa dalam membina mental kita tetapi siapakah yang membina peribadi kita ? 

Peribadi kita semestinya di mana oleh ibu bapa. Apa yang kita lihat di rumah, dan diajar oleh ibu bapa, itu yang kita akan bawa untuk menjadi manusia dewasa. Jasa ibu bapa sebagai pendidik yang pertama sekali kita kenali begitu berharga tiada tolok bandingnya. Tetapi sayang, diri kita hanya pandang ke arah satu arah yang sama iaitu "Guru" boelh diguna pakai hanya kepada "cikgu di sekolah".

Jadi apa jua yang saya tulis, SELAMAT HARI GURU kepada semua tenaga pengajar di Malaysia ni dan juga SELAMAT HARI GURU kepada kedua ibu bapa. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...