>

Sabtu, 11 Oktober 2014

Semakin Banyak Virus & Wabak Unknown

semakin hari, semakin banyak wabak-wabak yang pelik ditemui dan yang belum ditemui. Ia secara tidak langsung bakal meninggalkan kesan dalam diri rakyat Malaysia khususnya mengenai betapa perlunya kesedaran mengenai wabak dan virus agar rakyat Malaysia sentiasa mengamalkan cara hidup yang berkualiti dan sihat. Ancaman Denggi itu sudah berada di hadapan mata, maka rakyat harus mengambil iktibar daripada kes denggi yang semakin meningkat di negara ini. 

Wabak pelik dan tidak diketahui ini aku dengar daripada seorang MA (Medical Assistant) yang singgah di kedai aku berniaga di Temerloh. Kedai air soya. Aku tolong Pakcik Man yang tinggal di Paya Luas, Seberang Temerloh. Abang MA ni datanglah borak-borak. Lepas tu timbul satu perbualan mengenai virus atau wabak pelik yang dikesan wujud di Malaysia. 

Jadi, ramai doktor tak boleh ambil cuti untuk mengkaji wabak atau virus ni. Anak Pakcik Man tu pensyarah doktor di USM kalau aku tak silap la. Dia kena kaji semula dengan geng-geng doktor dia laa wabak terbaru ni. 

Aku lupa nama dia. Bukan Ebola. Harap-harap Ebola tak merebak sampai ke Malaysia.


6 ulasan:

 1. cuma kena hati-hati ajelah jawabnya.

  cuaca sekarang memang pelik belaka.

  BalasPadam
 2. virus juga evolusi mengikut keadaan. Contoh virus selsema.

  BalasPadam
 3. Dulu ana pernah dengar kuliah seorang ustaz ni. Tapi sekarang beliau dah meninggal. Katanya; salah satu tanda Allah murka dengan sesuatu kaum itu, akan diberinya penyakit berjangkit hingga tiada penawarnya. Wallahualam.

  Moga kita semua terhindar dari virus yang awak cakapkan. Nauzubillah. Lama tak hapdet belog kan?

  BalasPadam
 4. Semoga Malaysia dijauhkan dari segala wabak yang tidak diketahui ini.
  Sekarang kat Malaysia pun dah macam luar negara tak suka ajer...bom

  BalasPadam
 5. Btol tue .saya pun keja kat hosp. Memang skng musim penyakit. Oleh itu kita kena ambil inisiatif utk jaga kesihatan kita. Kita boleh cuba jadikan suplimen sebagai makanan tambahan.
  Blogwalking

  BalasPadam
 6. wabak pelik... ramai cakap hiv skrg dah boleh ubat... kalau penyakit dah boleh ubat mesti akan muncul penyakit baru yg takleh diubat... denggi pun semakin power sekarang ni...

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...