>

Jumaat, 1 November 2013

Bisnes Online Dikenakan GST

Selepas apa yang berlaku dan juga kenaikan harga barang yang diumumkan kerajaan Malaysia, pelbagai tanggapan yang dilemparkan  oleh semua pihak. Ada yang menyokong, ada yang tidak menyokong. Apakah ini semua berikutan dengan pengumuman GST ataupun adakah ia membebankan ?



APA ITU GST ? 

GST jika tidak diimbangi dengan kos yang akan lebih tinggi yang terpaksa ditanggung dalam menguruskannya akan menjadikan sistem cukai ini membebankan bukan sahaja kepada rakyat malah juga kepada kerajaan. Lebih penting lagi ialah apabila peningkatan perolehan yang didakwa akan didapati oleh kerajaan tidak pula diselaraskan dengan langkah-langkah membendung pembaziran dan penyelewangan , akan menjadikan GST bukan suatu sistem cukai yang bermanfaat malah mencetuskan musabah ekonomi yang lebih besar. - SUMBER


GST Untuk Bisnes Online :

Jadi apa kaitannya dengan bisnes online dikenakan GST ? dan kenapa pula GST dikenakan keatas bisnes online ? ini bagi aku sudah melampau kerana berapa sen sahaja keuntungan daripada bisnes online yang suri rumah, penjual barangan online yang sememangnya bekerja dari rumah ? 

Mari kita lihat sini :




Aku ambik ni dari orang yang share gambar ni. Apa pendapat anda semua mengenai GST dikenakan kepada Bisnes online ? 

25 ulasan:

  1. Aku semakin sedar yang semakin orang yang tak faham dengan GST ni dan fungsi sebenar GST ni.. Lol

    BalasPadam
    Balasan
    1. makin lama makin merepek .. aku pun rasa kita diayam-ayamkan ..LOL

      Padam
  2. hmm den kena banyak baca lagi hal gst ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul ..apa sebenarnya gst dan apa kesannya

      Padam
  3. Memudahkan atau lebih merumitkan ni?

    BalasPadam
  4. nampaknya kena cari duit lagi banyak la kita ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..betul ..nak bayar interest punya pasal

      Padam
  5. GST ni sebenarnya mempunyai kesan yang besar kepada ramai orang especially yang mempunyai pendapatan yang sederhana atau rendah coz almost semua barang dan perkhidmatan kena cukai...its quite unfair kecualilah pendapatan semua orang dinaikkan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita semua masih blur tentang gst ni ..tiba2 ada je..tanpa penjelasan sebetulnya. bila diperjelaskan, kita pula tak faham sebab ada agenda tersembunyi dalam penjelasan

      Padam
    2. ada masa utk kita faham cepat2...sbb ada masa lagi sebelum dilaksana..huhu

      Padam
    3. tathu takpe bro ..nanti kita dah tahu , tapi masih ada yang tersembunyi itu memang nak kena

      Padam
    4. semua orang kena belajar mengenai GST ni..kalau dah faham then baru boleh tau impact dia kat semua orang..

      Padam
    5. betul tu .. memang tak faham sekarang

      Padam
  6. cukai sana sini, nak taknak memang terpaksa kita akur

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk negara berpendapatan tinggi lah katakan

      Padam
  7. cari duit lebih kena acas juga dah ..sakit hati papa nak buat ni dia duduk malaysia

    BalasPadam
  8. Yg ni, sape2 yg daftar ngn SSM kena GST kot?

    BalasPadam
  9. Kalau dah itu yang terbaik, apa boleh buat.hehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...