SUMBER |
RESEPI TOMYAM PUTIH
BAHAN-BAHAN :
Bahan Yang Dipotong Kecil
1) Daging ayam - kalau taknak ayam, boleh je tarok seafood macam sotong, udang, dll
------------------------------------
Bahan Yang Ditumbuk
2) 4 Ulas Bawang Putih
-------------------------------------
Bahan Yang Dipotong Bulat
3) 4 Biji Bawang Besar
-------------------------------------
Bahan Yang Diketuk
4) 1 inci lengkuas
5) 4-5 batang serai (ikut kesesuaian)
-------------------------------------
Bahan Yang Diperlukan Untuk Rasa Tomyam
6) 7 helai daun limau purut
7) 2 sudu besar sos ikan
8) Air limau nipis
9) 2-3 sudu besar santan (nak isi boleh tak nak isi pun boleh)
10) Garam
11) Sayur : kobis bunga, lobak, atau apa-apa sahaja ikut kesesuaian
12) 1 liter air
-------------------------------------
CARA-CARA
- Panaskan minyak. Lepas tu tumis dulu semua bahan-bahan yang ditumbuk
- Masukkan serai. Kemudian masukkan air biar bagi dia mendidih. Dah mendidih baru boleh masukkan ayam.
- Masukkan limau purut dan sos ikan. Lepas tu boleh masuk santan, kalau taknak santan, biar jela putih air gitu. Tapi tak lawa pulak nanti kuah putih berseri ..hehe
- Kacau yang kita dah masukkan tadi kemudian boleh masukkan garam secukup rasa.
- Bila daging nampak macam dah nak masak tu, haa..baru boleh masukkan sayur-sayur. Masukkan je lempar dalam periuk tu
- Lepas dah masak, tarok air limau nipis tu. Perghhhh ...menyengatttt bohhhh..!!
SELAMAT MENCUBA !!