>

Khamis, 31 Oktober 2013

Star Cruise Cerewet ?

Pernahkan di kalangan semua berhadapan dengan pelanggan yang cerewet ? Mesti pernah dan pasti ia adalah perkara yang sangat memeningkan kepala. Kata orang, pelanggan selalu betul ataupun, "customers is always right". Jadi apa pun, kita kena berhadapan walau apa jua keadaan untuk memberi kepuasan kepada pelanggan kita.


Situasi Berlaku :

[telefon berbunyi dan seperti biasa, aku akan angkat dan jawab panggilan itu..]

Aku : Hello, Jaz Holiday. Boleh saya bantu ? ,

Pelanggan A : Ya saya, saya Puan ****** , saya musykil dengan tempahan seat untuk Star Cruise Libra yang dah dibuat. Saya dah bayar tapi seat tu saya mintak tukar kelmarin. Saya nak tukar seat CA bukannya CD sebab invoice menyatakan saya dapat seat CD. Macam mana tu ? 

Aku : [selepas penat mendengar bebelan] Ok Puan, sebentar ya. Saya confirmkan semula seat Puan. 

Pelanggan A : Cepat tau sebab hari ni tarikh akhir untuk submit ni semua. Kelmarin saya berurusan dengan Kak **** , dia ke mana ya ? Boleh tak saya cakap dengan dia nak confirmation .

Aku : Minta Maaf ya Puan sebab dia tak ada kat pejabat kerana urusan luar. Dia handle tour ke Saigon (Vietnam).

Pelanggan A : Takpelah, tapi saya nak confirmation hari ni jugak sebab saya dah bayar. 

Aku : Baiklah Puan, saya akan inform kepada Puan, selepas selesai semuanya. 






Pakej menaiki Star Cruise bukanlah pakej yang murah kerana ia melibatkan RM1000++ keatas untuk berada di atasnya. Oleh yang demikian, situasi sebigini harus di teliti dan juga diambil serius. 

Jika anda berhadapan dengan perkara seperti ini, apakah yang akan bermain di fikiran anda ? semestinya, sebagai pemberi servis (Service Provider), kita harus mempunyai sikap enthusiasm dan juga mampu menyelesaikan masalah dengan berkesan. Seperti situasi diatas, aku berusaha untuk memberi yang terbaik walaupun aku samar-samar apa yang dia inginkan. 

Kesimpulannya, walaupun apa jua keadaan, kita harus mempunyai sikap ramah mesra dan customer service yang baik supaya pelanggan akan puas dengan layanan yang diberikan. Itu juga boleh menarik ramai pelanggan setia berurusan dengan kita. 


p/s : Untuk pakej menaiki dan merasai pengalaman menaiki Star Cruise, anda boleh sahaja menghubungi saya

12 ulasan:

  1. Yup betul,customer marah,kita kena lembut,marah lagi,kita kena lagi lembut :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul ..kena bagi apa yg sepatutnya :)

      Padam
  2. Mahalnya kalau dulu baru kahwin boleh kot..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cruise memang mahal bro .. kalau RM1000++ tu dah boleh g melancong ke Bandung atau Bali dah

      Padam
  3. wah dalam mimpi malam tadi tak dapat naik ini kapallah

    BalasPadam
  4. waaaaaaaa mcm best je star cruiseee. firrst time dtg blog ni. so lepas ni kalau nak pegi boleh contact awak kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya saya awak..boleh saja contact sy ..hehe.. travel agent kan..hehe

      Padam
  5. bilalah puteri nak merasa naik star cruise ni..hehe.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...